Wat zou je vandaag de dag nog zonder computers, internet en een goed wifi netwerk kunnen? Waarschijnlijk kan en wil je niet meer zonder. Daar staat alleen wel iets tegenover: onderhoud. Niet iedereen is zich ervan bewust dat serverruimtes onderhoud behoeven. Maar “onschuldige” stof kan al snel tot grote technische gevolgen leiden voor een organisatie. Vooral omdat het dagelijks functioneren van een organisatie tegenwoordig staat of valt met een werkende server.

Regelmatige reiniging van de serverruimte(s) verlaagt de kans op storingen. Maar hoe doe je dit zonder de apparatuur te beschadigen? Wij geven je graag een aantal tips.

  1. Voorkom ESD-schade

De reiniging vraagt om uiterste zorgvuldigheid. Een van de belangrijkste aandachtspunten is het voorkomen van ESD-schade. ESD staat voor Electro Static Discharge. Dit is dezelfde statische ontlading die je ervaart als je een wollen trui uittrekt of een metalen voorwerp vastpakt. De kleine vonk die dan ontstaat is voor mensen ongevaarlijk, maar voor elektronica is het een ander verhaal. Daar kan een vonk van 10 Volt de server al onherstelbaar beschadigen.

  1. Laat je server reinigen met geïoniseerde perslucht

Om ESD-schade te voorkomen en je server goed te reinigen, kun je het beste een bedrijf inschakelen dat uitsluitend werkt volgens ESD-normen. De server wordt dan schoongespoten met een ionisatiepistool. Met geïoniseerde perslucht worden statische ladingen geneutraliseerd waardoor er geen nieuwe stofdeeltjes aan de apparatuur blijven plakken. Via deze werkwijze wordt de server zo schoon mogelijk en blijft de continuïteit van jouw bedrijfsprocessen gewaarborgd.

  1. Plan de opschoning periodiek in

Het is raadzaam om de serverruimte regelmatig te (laten) reinigen. Alleen dan is de kans op storingen door vuiligheid en stof minimaal. De frequentie is afhankelijk van jouw situatie. Wanneer de server in een ruimte staat met luchtsluizen en goede afvoering is reiniging minder vaak nodig, dan wanneer servers zich in stoffige omgevingen bevinden waar regelmatig mensen aanwezig zijn. In het laatste geval dient de ruimte frequenter gereinigd te worden. Gemiddeld is 1 à 2 keer per jaar reinigen voldoende.

Uiteraard ben je bij JF Datatechniek aan het goede adres voor opschoning en onderhoud van je serverruimte. Kijk hier voor meer informatie over deze dienst. Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.