Stel je eens voor… Je gaat naar kantoor waar je een grote berg werk moet verzetten. Normaal gesproken valt continu het wifi netwerk weg of is de verbinding zo traag dat je nauwelijks aan werken toekomt. Maar vandaag is alles anders. Het wifi netwerk toont eindelijk de beloofde snelheid van 1300 Mbps (5GHz). Dit stelt je zelfs in staat om draadloze back-ups te maken. Je werk is binnen no time af, de bestanden zijn verzonden naar de betreffende partijen en je hebt overal back-ups van gemaakt. Het is 16.00 uur en je kunt eerder naar huis, want je hebt al het werk voor die dag al gedaan. Klinkt geweldig of niet? Zie jij zo’n snelle verbinding ook wel zitten? Lees hier wat je kunt doen om jouw wifi netwerk een versnelling hoger te tillen.

  1. Controleer je router

Is deze inmiddels al aan vervanging toe? Mocht je de router al een aantal jaar geleden hebben aangeschaft, dan is het tijd om een nieuwe te kopen. De processor is traag geworden en de router kan bij gebrek aan updates niet goed meer functioneren. Hoe ouder de router, des te groter de kans dat de fabrikant deze niet meer ondersteunt.

  1. Hang de router in een open ruimte

Mogelijk ben je van huis uit gewend om de router in je meterkast te hangen. Daar bevinden zich echter veel stoorzenders die de snelheid van jouw wifi netwerk vertraagd. De router in een open ruimte plaatsen, voorkomt dit “obstakel”.

  1. Verkort de afstand

Het signaal van de router kan maar een beperkte afstand afleggen. Maak de afstand tussen jouw device en de router daarom zo klein mogelijk.

  1. Distantieer de router van water en metaal

Water, maar ook metaal zijn twee enorme signaalverstoorders. Het wifisignaal kan namelijk niet door deze elementen heen. Zorg daarom dat er zo min mogelijk bloempotten, radiatoren, koffiezetautomaten, meubels met metaal en andere apparaten in de weg staan.

  1. Bepaal de perfecte plek met een tool

Vind je het lastig om zelf dé plek te bepalen voor de router? Maak dan gebruik van een tool, zoals Heatmatter of Netspot. Deze applicaties testen de invloed van afstand en blokkades in het gebouw om zo te bepalen wat een optimale locatie is voor de router.

  1. Koop een (nieuwe) omnidirectionele antenne

Een standaardantenne werkt goed voor één ruimte. Een omnidirectionele antenne verspreid het signaal 360 graden om hem heen. De antennekeuze hangt natuurlijk af van jouw situatie, maar een goede antenne is altijd van belang. Deze kan het verschil maken tussen een trage en snelle verbinding.

  1. Wijzig de instellingen

Zet stroombesparende instellingen uit. Je spaart hier slechts een aantal milliwatt mee uit en het gaat ten koste van de bandbreedte. Daarnaast helpt het om de automatische zendinstelling te veranderen in ‘maximaal’.

  1. Houd je router en adapter up-to-date

Wellicht een inkopper, maar toch wordt dit nog weleens vergeten. Ook als je een nieuwe router koopt, moet je deze even updaten met de laatste software van de fabrikant. Het installeren van nieuwe drivers kan een hoop problemen oplossen.

  1. Verander het kanaal en de frequentie

Wanneer je je router configureert, wordt het minst drukke kanaal als standaardkanaal ingesteld. Is dit al even geleden? Dan kan er ondertussen veel veranderd zijn. Mogelijk hebben andere bedrijven in jouw omgeving ook routers aangesloten en is het kanaal inmiddels drukbezet. Wees niet getreurd, andere kanalen zijn waarschijnlijk niet zo druk. Mocht je daarnaast de keuze hebben voor een 2,4 GHz en 5 GHz frequentie, kies dan voor de 5GHz. Het is er een stuk minder druk en je hebt meer kanalen tot je beschikking.

  1. Laatste redmiddel: beperk de frequentie

Als je niet naar een andere frequentie over kunt stappen en geen ander netwerkkanaal kunt kiezen, beperk dan je frequentie. Laat de router het signaal met intervallen van 20 MHz verzenden, zodat de bandbreedte daalt maar de signaalsterkte intact blijft. Het wifi netwerk zal hierdoor niet meer haperen.

JF Datatechniek is specialist op het gebied van het aanleggen en installeren van betrouwbare datanetwerken. Lees hier meer over deze specialiteit. Kom je er zelf nog niet uit? Dan helpen wij jou graag! Neem contact op en ontvang ons advies.